Beelddenker of Taaldenker

Informatie verwerken met beeld of taal

Verwerft en verwerkt iemand informatie met beeld? Dan duidt dat meestal op beelddenken. Ook alle zintuigen doen mee bij het beelddenken.

Neem bijvoorbeeld het woord SCHOEN: Een beelddenker ziet direct allerlei schoenen voor zich. Van zichzelf, van pap en mam, juf of meester, van familieleden. Maar ook schoenen die ruiken, die geluid maken tijdens lopen, of aparte kleuren hebben. Schoenen hoog, laag, met klitteband, veters, ritsen. Schoenen die lekker dragen, die knellen, die leuk/stom zijn etc. etc.

Beelddenkers zien 32 beelden per seconde. Beelddenkers associëren en denken razendsnel doordat ze de dingen voor zich zien. Ze combineren het beeld direct met voorgaande beelden. Daardoor schakelen ze moeiteloos en kunnen ze met meerdere dingen tegelijk bezig zijn.

Door het denken in grote verbanden kan een beelddenker opeens met een creatieve oplossing komen, zonder te kunnen verklaren waar dit vandaan komt. Ze houden zich minder bezig met details en zijn intuïtief. Veel beelddenkers zijn hooggevoelig. Dat betekent dat ze extra gevoelig zijn voor hun omgeving en voor de sfeer. Ze begrijpen snel hoe mensen om hen heen op elkaar reageren.

Het is een goede eigenschap; maar het slokt ook veel aandacht op en kost veel energie.

Verwerft en verwerkt iemand met taal? Dan duidt dat meestal op taaldenken.

Wat is taaldenken? Taaldenkers horen het woord SCHOEN en zien een schoen voor zich maar ook de letters van het woord.

Ze zien dus ook een plaatje van een schoen, maar het woord heeft voorrang. Taaldenkers zien 5 beelden per seconde. Taaldenkers denken primair in woorden, zijn auditief sterk, leren stapje voor stapje op weg naar het grote geheel. Ze zijn analytisch ingesteld en goed georganiseerd.

Wilt u meer weten?

Neem dan contact met mij op!